Saturday 16 September 2017

Bubur Lambuk by qiukitchen

Haritu ada janji nak up kan resepi bubur lambuk sebab ada kawan mintak.

Kadang2 korang dh habis idea nak masak apa lagi menggunakan daging korban yang ada, kan? Bubur lambuk is one of it.

Senang campak2 semua dalam 1 peyuk, tunggu je masak. Hehe...

So harini Q share resepi bubur lambuk.

Bahan-bahan:

200gm daging
Air secukupnya utk rebus daging
2 pot beras
6 - 7 pot air (utk masak bubur)
3 sudu rempah kurma/rempah sup
4 sekawan
5 ulas bawang putih (cincang @ hiris)
1 biji bawang besar (hiris)
2 batang serai (diketuk)
1 inci halia (dihiris)

Optional: Santan secukupnya kalau nak rasa berlemak (lebih kurang 1/2 kotak kecil)

Cara-cara:

1) Rebus daging sampai empuk, ketepikan.
Note: Kalau guna PPC, amek mode Beef.

2) Tumis bebawang & 4 sekawan sampai naik bau

3) Masukkan rempah kurma/sup. Tumis sekejap

4) Masukkan air rebusan daging & daging

5) Masukkan beras, serai & halia. Kalau nak guna santan, boleh masukkan sekali pada waktu ni.

6) Tutup periuk. Tunggu sampai masak. Kalau guna periuk biasa, selalu kacau supaya bubur tak berkerak di bawah & tambah air jika perlu.

Note: Kalau guna PPC, amek mode Congee

Ok dah siap! Boleh hiaskan dengan daun sup & bawang goreng. Nak lg marvelous boleh makan dengan sambal kicap, meletops!

No comments:

Post a Comment