Monday 26 January 2015

Softshell Crab Salted Egg by qiukitchen

Hello korangss!!


Haaaaa….hari ni baru ada masa sikit nk update next recipe. Taw…taw…byk hutang resepi dgn korang ni. Slow2 kita update eh. Al-maklumlah, ibu ber-anak 2, busy nya mcm hapeeee je. Campur sorang budak kecik yg tak berapa nk kecik (2yrs ++) yang dh mcm anak kangaroo, melekattttt saje dgn mummy dia, mmg payahlah nk buat kerja apetah lg nk hapdet blog….hahahaha




Okeh2…let's! Next recipe yg nak share, yg ramai org bertanya ialah "Resepi Salted Egg". You can simply change it with chicken, crab, squid or whatever you wish to have it in this Salted Egg way…got it, babe?

Like mine, Ija memang suka makan ketam. Let it be the hard shell or the soft-shell, both pun mmg suka makan. Eh dah mmg dasar suka makan pun...:P

Okeh ni resepinya…….

Ketam Lembut Telur Masin/ Softshell Crab Salted Egg

Bahan A
8 ekor ketam sederhana jenis softshell ATAU 4 ekor ketam bunga/nipah
Tepung KFC (boleh juga buat campuran tepung korang sendiri spt tepung gandum+ tepung beras + serbuk kari + garam)

Bahan B
3 ulas bawang putih - cincang halus
3-4 biji bird's eye chillies (nk kurangkan/tambah pun boleh) - hiris
Daun kari - ikut suka nk banyak mana
1 sudu butter

Bahan C
Evaporated milk - ikut suka nk banyak mana
2-3 biji Telur masin - rebus & kemudian amek kuning telur nya, asingkan kemudian hancur2kan dgn garfu/pisau
Gula/Garam


Cara-cara:

1) Bersihkan ketam. Salut dgn tepung KFC utk menggoreng. Ija campur sikit tepung kfc + tepung gandum utk mengelakkan rasa trlampau masin. Gorengkan, letak tepi.







2) Sediakan bahan2 B. Cairkan butter, tumis bawang putih. Kemudian masukkan cili api & daun kari. Tumis sampai naik bau, sebelum butter hangit.
3) Masukkan telur kuning yg dah dicincang td dlm tumisan. Kacau dlm 1-2 minit
4) Masukkan evaporated milk agak2 cutup utk 4 ekor ketam tadi. Kecikan api. Masukkan gula & garam. Gula dlm 3 sudu besar lebih kurang. Secubit garam. Tambah gula & garam ikut kesesuaian rasa masing2.
Note: Rasa resepi ni ialah manis2, lemak2 + pedas2 sikit. So korang agak2 la...

5) Tunggu sampai susu dh kering sedikit (jgn sampai terlampau kering), then masukkan ketam yg dah siap digoreng.


6) Siap! Memang yummilicious…..



Ok, sedikit sebanyak pasal resepi ni. First time ija rasa masakan Salteh Egg ni ialah di Restorann Cheng Ho milik Amy Search (sekarang dh ditutup). Masa tu terus jatuh chenta dgn masakan ni. Had tried at many other chinese muslim restaurants (termasuk yg pemes2) tetap tk boleh challenge rasa di Restoran Cheng Ho tu. So ija decide utk cari resepi dlm internet lepastu adjust2 sendiri sampai la jadi seakan2 rasa mcm kat Restorang Cheng Ho tu.

So pada sesiapa yg tk pernah makan kt Cheng Ho, you'll find out that this recipe is not similar to the one yg you all makan mcm di Homst, Chan Abdullah and many more….this one is a lil bit different.

Ok guys, jgn lupa try buat kat rumah, hokey! Confirm tk menyesal. Confirm husb minta buatkan lagi dan lagi dan lagi…heh!




No comments:

Post a Comment